Loading Dogodki

« All Dogodki

 • This dogodek has passed.

Čarobna Litija

31. decembra, 2019 - 15. januarja, 2020

V mesecu decembru bo Litija postala ČAROBNO MESTO. Nepozabno praznično vzdušje bomo ustvarili zlasti na prireditvah. Ponudili bomo vsebine za vse starostne skupine in okuse. Posebno pozornost bomo namenili lokalni tradiciji, ki jo bomo posodobili z elementi urbanega dogajanja. Več pozornosti kot doslej bomo namenili mlajšim. Posebej pozorni bomo na kulinarično ponudbo: dišalo bo po prazničnem čaju, vroči čokoladi, kuhančku, pečenih jabolkih in parkljih, potici, poprtnikih, črnemu oglarskemu kruhu, rudarski mal’ci in še marsičemu. Na stojnicah bomo skupaj kupili še zadnja Miklavževa, božična in novoletna darila in poskrbeli, da se bodo bogato obložene praznične mize šibile pod lokalnimi pridelki in izdelki. Poleg mesta bo posebej čaroben Rudnik Sitarjevec Litija, ker bodo decembra potekala številna animirana vodenja in dogodki.

 • sreda, 4. december ob 15. uri – Valvazorjev trg                                                                                                

MIKLAVŽEV SEJEM S PRIŽIGOM LUČK   – OB 17.00                                                                                            

Miklavževe dobrote na stojnicah  – Pritrkovalska skupina Šmartin – MePZ Gimnazije Litija – Glasbena šola Kokalj – Pihalni orkester Litija

Okrasitev Litije z lučkami so letos na povabilo Občine Litija in Mestne skupnosti Litija zasnovali trije avtorji: Žan Lovše (krajinski arhitekt), Kaja Mlakar Agrež (grafična oblikovalka) in Jan Poglajen (arhitekt). Projekta so se lotili celostno in ga bodo v naslednjih letih še nadgrajevali. Že letos pa bomo uživali v domiselni razsvetlitvi, ki jo je postavilo Komunalno stanovanjsko podjetje Litija.

                                                                                                                          

NOČNI POHOD Z BAKLAMI DO RUDNIKA SITARJEVEC                                                                              

organiziran odhod z Valvazorjevega trga ob 18. uri  

Čarobnost lučk, pozitivno vzdušje ob bogatem dogajanju po mestu, obložene stojnice za vse okuse, igrivost in veselje, srčnost in pričakovanje leta 2020 se bo letos pričelo že na god sv. Barbare, 4. decembra,  zaščitnica rudarjev. Prižgali bomo tisoče lučk, ki jih bodo z glasbo pospremili odlični vokalisti in instrumentalisti ter bogate Miklavževe stojnice.  Škratki in Litko pa bodo že tretje leto pričakali pohodnike, ki se bodo v Rudnik Sitarjevec podali z baklami iz starega mestnega jedra.  Obisk rudnika bo za pohodnike brezplačen.

                                                         

 • četrtek, 19. december ob 17. uri – Mestni muzej Litija                                                                     

RAZSTAVA BOŽIČNEGA KRUHA-POPRTNIKA                                                                                                                              

dr. Janez Bogataj – Oktet Valvasor – Folklorna skupina Javorje

Društva kmetic Litija in Šmartno omenjen tudi KGZS Zavod Ljubljana, Enota Litija.

Poprtnik ali božični kruh je del naše bogate kulturne dediščine. Staro ljudsko verovanje poprtniku pripisuje celo magično in zdravilno moč. V pripravah na razstavo bodo tudi letos potekale delavnice peke poprtnika. V Mestnem muzeju Litija bodo do 6.1.2020 na ogled umetnine, ki bodo nastale pod rokami spretnih gospodinj, ki jih vljudno vabimo k sodelovanju. Dogodek bo s strokovno razlago o dediščini poprtnikov obogatil eden najbolj priznanih slovenskih etnologov dr. Janez Bogataj.

 • petek, 20. december  od 15. ure dalje – Valvazorjev trg                                                                                                     

BOŽIČNI SEJEM S PRIHODOM DEDKA MRAZA TER RIBIČEM PEPETOM                                                

Božične dobrote na stojnicah – otroški kotiček – ulični umetniki – RIBIČ PEPE  ob 18h – prihod dedka Mraza – Pritrkovalska skupina Šmartin – Nikolajev otroški zbor – Pihalni orkester in Jazz skupina GŠ Litija/Šmartno – Pihalni orkester Litija

 • sobota, 21. decembra od 9. ure dalje  – Valvazorjev trg     

BOŽIČNI SEJEM S TILNOM ARTAČEM                                                                                                       

Božične dobrote na stojnicah –  otroški kotiček – ulični umetniki – praznično voščilo TILNA ARTAČA- ob 11h  – Harmonikarski orkester Pustotnik

Stojnice božičnega sejma se bodo šibile od teže darilc in unikatnih izdelkov ter božičnih kulinaričnih dobrot. Čarobnost Litije bo nadgradil sejemski program posebej namenjen mlajšim: obisk Sneguljčice in palčkov, poslikave obraza, spretnostne in ustvarjalne delavnice bodo s kolesom sreče namenile otrokom posebna doživetja

Prav tako eden najbolj popularnih otroških TV junakov Ribič Pepe.  Sploh pa obisk dedka Mraza, ki bo obdaril vse otroke Mestne skupnosti litija v starosti od enega do šestega leta. Bruhalec ognja, žongler in hodulje bodo navduševale vse obiskovalce petkovega sejma.

V soboto dopoldan bomo uličnim umetnikom in programom za otroke dodali zvoke številnih harmonik,… Vse to bo dobrodošlo v čakanju na Tilna Artača. Litijanom, in iz Litije celi Sloveniji,  bo namenil posebno praznično voščilo. Pravzaprav ne ravno on –  voščili nam bodo številni liki, ki jih on perfekcionistično in kar se da zabavno oponaša. Dopoldne v mesnem jedru ponuja priložnost za praznični »brunch« – zajtrk in kosilo skupaj ob druženju s prijatelji.

 • od 26. do 29. decembra – Rudnik Sitarjevec  (ogledi: od 16.-19.ure)                                                                       

MINERALNE JASLICE in MePZ KUD JEVNICA (28.12. in 29.12)                                                                                                                               

Pobožični dnevi vabijo na Sitarjevec k rudniku, ki je eden najbogatejših mineralnih rudnikov v Evropi. Minerali in kamnine rudnika bodo osnovni naravni elementi PRVIH MINERALNIH JASLIC. Postavila jih bosta Tone Klinc in Joži Jamšek. Brezplačne oglede jaslic v rudniku bodo 28. in 29.12. popestrili tudi nastopi Mešanega pevskega zbora KUD Jevnica.

 

 

       

 • 26. in 27. december – pred Rudnikom Sitarjevec – ob 17h

ŽIVE JASLICE gledališke skupine KUD Jevnica                           

ŽIVE JASLICE so še ena od posebnosti letošnjega decembrskega dogajanja v Litiji. Božično zgodbo v izvedbi gledališke skupine KUD Jevnica je režirala Irena Režek, tekst in scenarij je pripravila Maja Morela.  Na platoju pred rudnikom bomo postavili sceno za premierno uprizoritev, dostop do rudnika pa to tokat amfiteater za obiskovalce. Vljudno vabljeni!

                                                                                                                                                                             

 • ponedeljek, 30. december, od 20. ure – parkirišče pred Občino Litija

  PREDNOVOLETNA ZABAVA V MESTU                                                                                                    

MAMBO KINGS in  Doc Rock

Nastopila bo odlična zasedba DOC ROCK, z vrhunsko izvedbo uspešnic s področja nekdanje Jugoslavije in širše. Za višek večera bodo poskrbeli popularni žurerji MAMBO KINGS.

 

 • torek, 31. december, od 20. ure       

VELIKO SILVESTROVANJE                                                                                                                   

MODRIJANI, DJ Bucy in Ansambel Zavriskej

Najbolj veselo zabavo v letu bomo začeli z mladim Ansamblom Zavriskej, DJ Bucyjem, zaključili  pa z zvezdami večera, enkratnimi MODRIJANI.

Tudi za pestro gostinsko ponudbo bo poskrbljeno, tako da leto 2020 ne boste pričakali ne lačni, ne žejni, le malce utrujeni.

Več informacij o ČAROBNI LITIJI na: www.zkms-litija.si, www.litija.si, FB Kulturni center Litija, Občina Litija, TIC Litija, rudnik Sitarjevec; osebno v Turistično informacijskem centru na Valvazorjevem trgu 10, na info@visit Litija ali na 070 700 484.

Obisk vseh prireditev je za obiskovalce brezplačen.

Nasvidenje v ČAROBNI LITIJI.

 

Podrobnosti

Začetek:
31. decembra, 2019
Konec:
15. januarja
Dogodek Category:

Organizator

ZKMS LITIJA
Spletna stran:
www.zkms-liitja.si

Prizorišče

Valvazorjev trg
Valvazorjev trg
Litija, Slovenija
+ Google Map

Y

Zavod svoje dejavnosti izvaja preko področij dela:
Kulturni center Litija, Mestni muzej Litija, Mladinski center Litija, Enota za šport ter Turistično informacijski center Litija

© 2020 Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija