é

Novice in obvestila

Loading Dogodki

« All Dogodki

Vabilo – s svojim izdelkom sodelujte na 3. razstavi poprtnikov v Litiji

9. decembra 16:00 - 19. decembra 19:00

Vabimo vse, ki želite ohraniti tradicijo peke prazničnega božičnega kruha – popotnika, da prispevate svoj izdelek k razstavi poprtnikov. V kolikor še nikoli niste spekli svojega poprtnika in si tega močno želite, se lahko predhodno udeležite brezplačne delavnice, na kateri vas bodo članice Društva kmetic Litija in Šmartno tega naučile. Sami prispevate le sestavine.

Brezplačna delavnica bo v ponedeljek, 9. 12. 2019 ob 16:00 v prostorih Mestnega muzeja Litija.

Ohranjanja tradicije se močno zavedamo tudi v Javnem zavodu za kulturo, mladino in šport Litija. V ta namen se že tretje leto povezujemo s somišljeniki kot so Občina Litija, KGZS, enota Litija, društvi podeželskih žena, itd. Veščino in tradicijo pa seveda želimo prenesti na mlade rodove in s tem poskrbeti za ohranitev dediščine naših prednikov. Zato k sodelovanju vabimo tudi šole in vrtce.

Otvoritev razstave zbranih »poprtnikov« s kulturnim programom bo v četrtek, 19. 12. 2019 ob 16.00 v prostorih Mestnega muzeja Litija, CKS 2. Gost večera bo, dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, univerzitetni profesor in publicist . V kulturnem programu pa bodo sodelovali Oktet Valvazor in KUD Folklorna skupina Javorje.

Več informacij in prijave na delavnico in k sodelovanju: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, info@visitlitija.si, 051 312 739

 

Udeleženke imejte s seboj tudi svoj material in pripomočke, ker boste lahko same pripravile poprtnik in po zaključeni delavnici odnesle pripravljene poprtnike domov in jih spekle v domači pečici. 

Za izdelavo poprtnika boste potrebovali: 1 kg moke (lahko je pol ostre), 1/2 l mleka, 1 kocko kvasa,  malo soli, do 100 g sladkorja,  3 jajca,  šilce ruma,  naribano limonino lupinico,  vanilin sladkor,  do 1/2 zavitka masla (125 g).

Pripomočki: 2 kuhinjska servieta iz blaga, nožek mali za oblikovanje okraskov, večjo leseno kuhalnico, manjši lonček za segrevanje mleka oz. masla (1 l),  posodo za pripravo (mesenje) testa,  pladenj iz pečice ali model, peki papir,  manjšo rjuho ali prt za pokrivanje testa in poprtnika med vzhajanjem.

 

Organizacijski odbor Čarobne Litije

Podrobnosti

Začetek:
9. decembra 16:00
Konec:
19. decembra 19:00
Dogodek Category:

Organizator

ZKMŠ

Prizorišče

Mestni muzej Litija

Arhiv novic →

© 2019 Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija